En uygun konut kredisi için bankaları karşılaştırın, kazançlı çıkın!

Basın Bültenleri

Konutkredisi.com.tr Piyasa Raporu kredilerde 2013 1. çeyrek özetini çıkardı 15.05.2013

Konut kredilerinde senelik faiz %8 seviyesine indi, ilk çeyrek %28 büyüme ile kapandı

Konutkredisi.com.tr 2013 ilk çeyrek verilerini içeren ‘Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu’nu yayınladı. Buna göre senelik faiz oranları %8 seviyesine kadar gerileyerek tarihi dip seviyeleri gören konut kredileri ilk çeyrekte %28 oranında büyüme gösterdi.

Türkiye’nin konut kredisi danışmanı Konutkredisi.com.tr, her üç ayda bir Türkiye’nin en kapsamlı kredi istatistiklerini paylaştığı “Konut Kredisi Piyasasına Bakış” raporunun 2013 1. çeyrek sayısını yayınladı.

Konutkredisi.com.tr tarafından konut kredisi talep ve kullandırım verileri analiz edilerek hazırlanan raporun 2013 ilk çeyrek sayısı dikkat çekici sonuçlar içeriyor:

1.Tarihi dip seviyeleri gören konut kredisi faiz oranları yıllık %8 seviyelerine kadar indi
Merkez Bankası’nın gevşek para politikaları sonucu bireysel kredi faiz oranları düşme trendini sürdürmüştür. 10 yıl vadeli konut kredisinin aylık faiz oranı %0,67 seviyelerine kadar inerken 100 bin TL’lik bir konut kredisini aylık 839 TL taksitlerle ödemek mümkün hale geldi

2.Konut kredileri ilk çeyrekte yıllık %28 büyüme gösterdi
Konut kredilerinin yıllık büyüme oranı ilk çeyrekte %28 olarak gerçekleşerek telaffuz edilen %20 beklentisini aşmıştır. Ancak alınan tedbirler sayesinde konut kredileri takibe dönüşüm oranlarındaki düşüş trendi sürmektedir. Konut kredileri hala Türk bankacılık sektörünün en düşük riskli ve gelişmiş ülkelere göre en düşük hacimli bireysel kredi kategorisi durumunda.

3.Kadınların en çok konut kredisi talebinde bulunduğu bölge %18 ile Ege Bölgesi
Konut kredisi talebinde ağırlığın evli erkeklerde olduğu Türkiye’de, kadınların talep içinde en yüksek paya sahip oldukları bölgenin %18 ile Ege Bölgesi olduğu belirlendi.

4.10 yıl üzeri vadelerde faizlerin düşüşü ile birlikte düşük gelirli hane halkı için kira öder gibi ev sahibi olmanın önü açılıyor
2.000 TL’nin altında hane geliri olan kişiler gelir dağılımına göre Türkiye nüfusunun yaklaşık %60’ını oluşturmakta. Kredi faizlerindeki düşüşlerle birlikte cazip hale gelen 10 yıl üzeri vadeler sayesinde bu ailelerin ev sahibi olmalarının önü açılmaktadır.

5.Satıcıların belirlediği konut fiyatları hızla artmaya devam ederken talep edilen konut fiyatlarındaki artış bunun gerisinde kalmıştır
Satıcıların belirledikleri konut satış fiyatları hızla artarken tüketiciler tarafından talep edilen alış fiyatları geride kalmakta, bu sebeple konut fiyatlarındaki arz-talep makası açılmaktadır.

6.Her 10 yaş artışıyla birlikte talep edilen konut değeri %10 artmaktadır
Konut kredisi ile ev almak isteyen tüketicilerin talep ettikleri konut değeri 50 yaşına kadar her 10 yaş ile birlikte %10 artmaktadır.

7.Kredi yapılandırma talebi payını korudu, talep edilen kredi tutarı yükseldi
Faizlerdeki düşüşün devam etmesi ile birlikte kredi yapılandırma talepleri toplam talep içerisindeki yaklaşık %15’lik payını korurken talep edilen kredi tutarları genel olarak artış trendine girmiştir.

Konutkredisi.com.tr Danışmanlık Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, “2013 yılı başında %0,70-0,80 aralığında seyreden konut kredisi faiz oranları ilk çeyrekte düşüşünü sürdürdü ve Mayıs ayı itibariyle aylık %0,67 seviyelerine geriledi. Özellikle uzun vadelerdeki düşüşler ile birlikte 100 bin TL konut kredisine aylık 839 TL taksit ödeyerek kira öder gibi ev sahibi olmanın yolu açıldı.” dedi

Satıcıların talep ettiği konut fiyatlarının talebe göre daha hızlı arttığını ve arz-talep makasının açıldığına dikkat çeken Onur Tekinturhan, “Konut fiyatları istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bu koşullarda tüketiciler faiz oranlarının daha da düşmesini bekleyerek zararlı çıkabilirler. Bu yüzden doğru evi bulduğuna inanan tüketicilerin uygun kredi koşullarını kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

Konut Kredisi Piyasasına Bakış raporu hakkında
Konutkredisi.com.tr‘nin konut kredisi kullandırım ve talep verilerini analiz ederek hazırladığı Konut Kredisi Piyasasına Bakış raporlarının 2013 2. çeyrek sayısı yayımlandı. 3 ayda bir güncel veriler kullanılarak hazırlanan raporlar 4 bölümden oluşuyor:

1. Kamuya açık Merkez Bankası ve BDDK verileri kullanılarak hazırlanmış piyasa analizleri: Faizlerin trendi, kredi büyüme hızı, banka tipine göre karşılaştırma, kredi tipine göre karşılaştırma, konut kredilerinin GSYH’deki oranı, bireysel kredilerin takibe dönüşüm oranları
  2. Konutkredisi.com.tr'ye ulaşan kredi talepleri verisi kullanılarak hazırlanmış "Türkiye’nin konut kredisi tüketici profili" analizleri: Kredi müşterilerinin yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim durumu, çalışma şekli, gelir düzeyi ve bölgesel dağılımı
  3. Konutkredisi.com.tr’ye ulaşan kredi talepleri verisi kullanılarak hazırlanmış "Türkiye’de talep edilen konut kredisi özellikleri" analizi: Talep edilen kredilerde gayrimenkul değeri, kredi kullanma amacı, vade, kredi tutarı ve kredilendirme oranı
  4. 100 bin TL tutarında örnek bir talep için Konutkredisi.com.tr aracılığıyla tüketicilere sunulmakta olan güncel konut kredisi teklifleri

Raporlara buradan ulaşabilirsiniz : Konut Kredisi Piyasasına Bakış -- 2013 1.Çeyrek

Konutkredisi.com.tr Danışmanlık A.Ş. hakkında
Konutkredisi.com.tr, Türkiye genelinde konut ve ihtiyaç kredileri almak isteyen tüketicilere ücretsiz hizmet veren bağımsız bir kredi danışmanlık şirketidir. Mortgage konusunda uzman kadrosuyla çok sayıda bankanın indirimli kredi ürünlerini tanıtır, faiz hesaplamalarını yaparak karşılaştırır, kredi ile ilgili tüm soruları yanıtlar ve kredi sürecini takip eder.
Konut Kredisi Hesaplama

Konut Arama Durumu